Rikligt intag av vattenlösliga kostfibrer medför massor av positiva hälsoeffekter
Det finns vattenlösliga och olösliga fibrer, och det är främst de vattenlösliga fibrerna som tillskrivs olika hälsoeffekter. De produkter som äger ett högt innehåll av fibrer innehåller dock sällan vattenlösliga fibrer utan istället olösliga fibrer som cellulosa samt vetekli. Dessa anses inte äga samma hälsoeffekter.
De gelbildande fibrerna kallas också för vattenlösliga fibrer. När de kommer i förbindelse med vätska bildas en gel. När det sker i magen medför det att fibrerna kapslar in delar av de andra ämnena i magen, vilket i sin tur bidrar till en förlängd procedur för matsmältningen som är bra. Gelen åstadkommer så att magsäcken töms långsammare och att blodsockret stiger i lagom takt.
Vattenlösliga flytande kostfibrer har bäst effekt
Dessa vattenlösliga fibrer finns i till exempel linfrön, frukt, havre, baljväxter, grönsaker och psylliumfrön. Det är värt att notera att människans ursprungliga föda som ju är fri fån spannmål kännetecknas av förhållandevis lite olösliga fibrer och rikligt med vattenlösliga fibrer.
En duglig kost innehåller mycket fibrer har vi fått veta, men det stämmer inte helt. En kost som består av mycket fibrer behöver inte nödvändigtvis vara bra. Det finns egentligen inga uppenbara bevis för att dels fibrer genomgående skulle vara positivt för just magen, eller att de olösliga fibrerna skulle tillföra något som de vattenlösliga inte gör. Dock finns det övriga hälsoeffekter som på bästa sätt uppnås med vattenlösliga kostfibrer.
Det bästa sättet att få i sig fibrer är av kolhydrater som innehåller fibrer som är naturliga. Helst av allt vegetabilier samt frukt som tillhör kategorin av vattenlösliga kostfibrer. Den som nödvändigtvis är tvungen att inta spannmålsfibrer bör i sådana fall inta hela korn, vilket gör en mycket större nytta. Olösliga fibrer förekommer framförallt i spannmålets cellväggar, men dessutom i strukturer såsom exempelvis fruktskal.
Att det uppkommit diverse bantnings- och träningsmetoder mot bakgrund av vad vi känner till gällande de vattenlösliga kostfibrernas effekter är antagligen föga häpnadsväckande. Självfallet har det lanserats flera olika preparat som är baserade på vattenlösliga kostfibrer.
Försäljningen av dessa preparat går bra men det är förhållandevis dyrt. Det går minst lika bra att handla en egen påse med till exempel psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst – till priset av drygt 20 – 30 kr.
Vad gäller för båda sorterna av fibrer är att de ökar känslan av mättnad med tanke på deras utfyllande funktion. Bägge sorterna kan också bekämpa förstoppning, vilket i sig inte är farligt och leder inte till förgiftning som många verkar tro.
Vilka unika fördelar äger vattenlösliga kostfibrer då?
Vattenlösliga kostfibrer äger egenskapen att klara av att fördröja upptaget av blodsocker, vilket innebär att den glykemiska belastningen sänks samt att blodsockernivån blir jämnare. Kolesterol samt blodfettsnivåerna sänks i blodet med vattenlösliga kostfibrer. Dessutom förbättras insulinkänsligheten vilket förebygger diabetes.
De vattenlösliga fibrerna binder gallsalter som med hjälp av avföringen följer med fibrerna. Levern behöver därför framställa nya gallsalter vilket är bra då kroppen tvingas bryta ner kolesterol. Kolesterolet innehåller nämligen byggstenar för gallsalterna.
Effekten av kroppens procedur gällande gallsalter är att det negativa kolesterolet som kallas LDL kolesterol sänks. Det innebär att risken att drabbas för åderförkalkning samt hjärt-kärlsjukdomar reduceras. Vattenlösliga kostfibrer är ur den synpunkten preventivt för den sortens åkommor.