Allt du behöver veta om medicinbollen och träningen med den.
Innehåll:
- Vad är en medicinboll?
- Användningen
- Träning och övningar
- Varför medicinboll?
Funderar du på att köpa en medicinboll?
En medicinboll är ett unikt träningsredskap. Dels för att det finns många övningar som endast kan göras med medicinboll, och dels för att medicinbollen kan ersätta ett stort antal andra träningsredskap. Bollen är gjord av läder eller gummi, väger 1-12 kg och är ca 30-35 cm i diameter.
I början användes medicinbollen främst inom rehabilitering, men idag är det ett vanligt träningsredskap, både i hem och på gym. Medicinbollen har främst blivit populär vid magträning, men det går att träna hela kroppen med en mängd olika övningar.
När används medicinbollar?
Rehabilitering
När syftet är att bli av med muskelskador, besvär och dålig hållning. Då gör man allt som oftast övningar med rörelser som stärker och underlättar samarbetet mellan olika muskler. Balansövningar är också vanliga för att öka stabiliteten och komma i kontakt med så många muskler som möjligt.
Styrketräning
När syftet är att komma i form, bygga muskler och bli smalare. Medicinbollar är ett utmärkt träningsredskap för de som vill träna hemma. Det finns bland annat yoga -och pilatesövningar där man kan använda medicinboll. Vanligast är dock att man gör styrketräningsövningar men helt enkelt använder en medicinboll istället för hantlar, skivstång, kettlebell eller annan tyngd.
Sporter
När syftet är att bygga upp stabilitet, snabbhet och uthållighet. Då det gäller att förbättra tekniken, ha så bra balans som möjligt och/eller vara så kvick som möjligt. Till exempel vid gymnastik, friidrott, boxning, kampsport, volleyboll och racketsporter. En del brukar kalla det att man tränar upp “explosiviteten”.
Träning och övningar med medicinboll
En medicinboll är ett mångsidigt träningsredskap som kan användas istället för en lång rad andra träningsredskap och maskiner. De övningar man kan göra med pilatesboll, hantlar, skivstång, gymmaskiner, kettlebell och annat, går antingen att kopiera och köras med medicinboll, eller göras med andra övningar som aktiverar samma muskler. Man kan träna ben, rumpa, mage, axlar, armar, rygg och bröst.
Det går inte att säga en siffra på hur många övningar man kan göra med en medicinboll eftersom det finns så otroligt många. En stor del av övningarna kan man dessutom göra sittande, stående och liggande. Det ger en enorm variationsmöjlighet i träningen. Övningarna med medicinboll kan delas upp i tre olika kategorier.
Isolationsövningar
Övningar där man endast tränar en muskel, eller samma sorts muskler. Till exempel att endast träna mage, eller att endast träna triceps på båda armarna. Isolationsövningar är alltså att isolera träningen till en enda sorts muskel.
Kombinationsövningar
Övningar där man tränar två eller flera sorters muskler samtidigt. Till exempel magövningar där man också aktiverar rygg, bröst, ben -eller armmuskler med hjälp av medicinbollen. Eller benövningar där man i slutet av övningen lyfter bollen för att också aktivera andra muskler.
Kastövningar
En medicinboll är ju, precis som det låter, en boll. Den går att kasta mot en vägg, rakt upp i luften eller till en träningskompis. Den går också att studsa och rulla. En kastövning är en isolationsövning eller kombinationsövning där man släpper bollen under övningen, oftast för att fånga eller ta emot den igen.
Varför använda medicinboll?
- Medicinbollen kan ersätta många andra träningsredskap.
- Stor variation och många övningar.
- Ökar balansen och stabiliteten.
- Ökar din snabbhet, kvickhet och explosivitet.
- Gör dig av med skador och besvär.
- Bygger muskler.
- Ökar fettförbränningen.
- Går att köra isolationsövningar, kombinationsövningar och kastövningar.
- Populärt träningsredskap för hemmaträning och magträning.